Naslovna Koronavirus Korona virus: U Srbiji 55 obolelih, operacije samo za hitne slučajeve!

Korona virus: U Srbiji 55 obolelih, operacije samo za hitne slučajeve!

86
0

Većina zaraženih je dobro, ali su na respiratorima dve osobe u Novom Sadu. Na Kosovu su u ponedeljak potvrđena još dva slučaja.

U Srbiji je registrovano još sedmoro zaraženih korona virusom, a ukupan broj obolelih u zemlji je 55, objavljeno je na sajtu ministarstva zdravlja.

“Tri osobe se nalaze u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom, dok su četiri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja”, navodi se na sajtu.

U Srbiji je u nedelju proglašeno vanredno stanje kako bi se uspostavila kontrola nad širenjem zaraze.

  • Vanredno stanje u Srbiji: Št to znači i koje mere su uvedene
  • Korona virus: Kolika će mi plata biti ako sam u karantinu
  • Korona virus: Da li je rizično putovati javnim prevozom, avionom ili vozom

Škole i vrtići su zatvoreni, a stariji od 65 godina ne bi trebalo da napuštaju domove.

Granice će biti zatvorene za sve sem za državljane Srbije, diplomate i strance sa boravišnom dozvolom.

Preporučeno je svima da, ukoliko je to moguće, rade od kuće.

U Beogradu će ugostiteljski objekti raditi skraćeno, od 8 do 20 časova, a svi sportski objekti biće zatvoreni.

Virus se proširio na 156 država. Zaraženo je više od 174.000 ljudi. Do sada se oporavilo oko 77.600, a umrlo više od 6.700 ljudi.

Od pojave virusa u decembru, u Kini je bilo zaraženo 80.860 ljudi, ali se oporavilo 67.749 osoba, pa je broj obolelih u ovoj zemlji sada 9.898.

Oko 3.000 je u teškom stanju.

Kakva je situacija u Srbiji?

Dva pacijenta u Novom Sadu su na respiratorima, dok su ostali zaraženi korona virusom u stabilnom stanju, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar za Radio-televiziju Srbije.

U referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je 301 osoba.

Ministar zdravlja je rekao će zdravstvene ustanove primati samo hitne slučajeve, kao i da se odlažu sve operacije koje nisu hitne.

“Sve operacije koje mogu da čekaju, biće odložene, kao i kontrolni pregledi. Onkološki bolesnici koji su na zračnoj i hemioterapiji nastavljaju lečenje po planu, jer spadaju u grupu životno ugroženih pacijenata”, rekao je Lončar.

Ukoliko se broj pacijenata poveća, osim infektivnih klinika, pacijenti sa korona virusom biće smeštani u bolnicu Dragiša Mišović u Beogradu, Zemunsku bolnicu, na bivšu hirurgiju u Nišu, kao i na hirurgiju za plućne bolesti u Novom Sadu, dodao je on.

I domovi zdravlja će raditi po specijalnom režimu, a svim receptima se produžava rok.

“Pacijenti će moći da odu u apoteku i dobiće lekove”, rekao je Lončar.

Ministar je najavio i uvođenje tri nove telefonske linije za psihološku podršku.

Sinoć su iz Kine u Srbiju stigli testovi za detekciju virusa, što je prva pomoć iz inostranstva u borbi sa virusom, saopštila je danas Vlada Srbije, a prenosi Beta.

Ograničenje cena proizvoda

Vlada Srbije donela je odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

Na spisku se nalazi 36 kategorija proizvoda:

  • prehrambeni proizvodi: pšenično brašno, hleb, suncokretovo jestivo ulje, beli šećer, so, voda, voće i povrće, testenine, sveže meso, mesne prerađevine, riba, pasterizovano mleko, mleko u prahu, jogurt, jaja, dečija hrana
  • higijenski proizvodi: sapuni, šamponi, paste za zube, deterdženti, rukavice i odeća od plastičnih masa, pelene za decu i odrasle, maramica, ubrusi i toalet papir
  • zaštitni proizvodi: plastične maske sa tekstilnim filterima, hirurška odela od papira, papirne maske, zaštitna gumena odela, gumene i hirurške rukavice, tekstilna hirurška odela, varikina i ostala sredstva za dezinfekciju, asepsol, alkohol i zaštitne naočare

Šta kaže SPC?

Oglasio se i sinoc Srpske pravoslavne crkve koji je pozvao sve vernike na odgovornost i trezvenost u ovoj situaciji

Kako je navedeno u saopštenju, objavljenom na sajtu SPC-a, sinod je takođe apelovao na vernike da ne prenebregavaju uputstva medicinskih službi i državnih organa i da ne zapostavljaju ili ignorišu propisane preventivne mere.

“Jednom rečju, da ne izlažu opasnosti ni sebe ni druge”, navodi se u saopštenju.

Izvor: B92

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime