Naslovna Koronavirus Prvi smrtni slučaj u Mađarskoj!

Prvi smrtni slučaj u Mađarskoj!

81
0

U Mađarskoj je danas potvrđen prvi smrtni slučaj od virusa Covid-19, a radi se o 75-godišnjem muškarcu koji je primljen u bolnicu sa teškom upalom pluća.

U toj zemlji do sada su potvrdjena 32 slučaja obolelih, dok je 159 osoba u karantinu, a zbog virusa su zatvorene sve škole i javna okupljanja, prenosi Rojters.

U Holandiji je zabeleženo još osam smrtnih slučajeva, čime se broj žrtava popeo na 20, dok je broj obolelih u poslednja 24 sata porastao za 176 i sada iznosi 1.135.

Holandandski ministar finansija Vobke Hekstra rekao je i da će ta zemlja učiniti sve što treba da kompanija Er Frans – KLM i aerodrom Šiphol u Amsterdamu ostanu operativni.

Nekoliko popularnih seks-klubova u amsterdamskom kvartu “crvenih fenjera” zatvoreni su od danas zbog brzog širenja korona virusa u Holandiji do 31. marta.

“U zdravstvenom interesu našeg osoblja i gostiju menadžment je procenio da nije više odgovorno da oni budu otvoreni”, navela je kompanija Oten Grep koja drži većinu klubova.

Holandska industrija cveća takođe je upozorila da se suočava sa velikim gubicima zbog otkazivanja porudžbina.

Danska vlada saopštila je da će privatnim kopanijama koje se bore zbog preduzetih drastičnih mera koje će biti na snazi do 9. juna, da će pokriti 75 odsto plata zaposlenih, ukoliko ne otpuste nijednog zaposlenog.

U Bugarskoj, u kojoj su za sada dve osobe preminule od korona virusa, a broj obolelih je porastao na 43, i u kojoj je proglašeno vanredno stanje do 13,. aprila, premijer Bojko Borisov je obećao povećanje plata svim zdravstvenim radnicima koji brinu o zaraženima do 566 dolara.

U toj zemlji problem predstavlja manjak medicinskih sestara.

U Bugarskoj od 17. marta u ponoć stupa na snagu zabrana letova iz Italije I španije, a svi oni koji budu želeli da se vrate u zemlju moći će to da učine u ponedeljak i utorak a zatim će biti stavljeni u dvonedeljni karantin.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer izjavio je da nema nestašice pekarskih proizvoda i pozvao stanovnike da uobičajeno kupuju u radnjama uprkos uvođenju jakih mera za borbu protiv širenja korona virusa.

“Nestašica neće biti ako se svi budu ponašali odgovorno. Kupujte kao i ranije”, rekao je on.

Na francusko-nemačkoj granici pojačane su kontrole, saopštilo je francusko Predsedništvo, a takva mera je doneta nakon telefonskog razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predesednika Emanuela Makrona u vezi mera za sprečavanje širenja virusa Covid-19.

Gruzija je privremeno zatvorila granicu sa Rusijom počevši od 16. marta, a to ograničenje neće važiti za teretni saobraćaj.

Vlada Velike Britanije planira da ove nedelje uvede hitne mere za borbu protiv korona virusa, koje podrazumevaju, između ostalog, da se starije osobe samoizoluju i da se zabrane masovna okupljanja.

Britanski ministar zdravlja saopštio je da će te mere biti objavljene u utorak, a da će stupiti na snagu u četvrtak.

Papa Franja se danas vernicima objavio putem video linka iz Apostolske biblioteke u Vatikanu.

Italijanski ministar saobraćaja potpisao je danas uredbu kojom se brani putnicima da putuju na Sardiniju kako bi se sprečilo širenje bolesti i na to italijansko ostrvo.

Teretni saobraćaj biće dozvoljen, ali će ljudima za svakodnevno putovanje trebati posebna dozvola.

Ministar je doneo i zabranu noćnog putovanja vozom, a vlada je pozvala građane da se uzdrže od putovanja kućama.

U Španiji je uvedeno dvonedeljno vanredno stanje, a u Barseloni se ispred pekara formiraju veliki redovi, mada ljudi drže rastojanje od jednog metra.

Policija u tom gradu upozorava vlasnike pasa da ih ne vode u duge već u kratke šetnje.

Norveška će od ponedeljka zatvoriti luke i aerodrome, kao i Uzbekistan.

Kazahstan je proglasio vanredno stanje i zatvara granice za sve vrste saobraćaja, kao i šoping centre, pozorišta i druga mesta na kojima se građani masovno okupljaju, prenosi AP.

Starijim osobama u Poljskoj savetovano je da izbegavaju masovna okupljanja i da mise prate preko radija ili televizije.

U toj katoličkoj zemlji, u kojoj je potvrđeno 111 slučajeva oboljevanja i tri smrtna slučaja od korona virusa, najviše 50 osoba može da prisustvuje misi u crkvi.

Turska je odredila lokacije za karantin za više od 10.300 osoba koje se vraćaju sa hodočašća iz Saudijske Arabije.

Karantini će se nalaziti u Ankari, Koniji, a navodi se da je šesti potvrđeni slučaj u Turskoj bio upravo muškarac koji se vratio sa hodočašća.

Izvor: B92